A dove in csikód

2019-05-02 15:55:38, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 24. Fordulóról játékosszemmel.

Ez volt bizony az utolsó előtti forduló, ami nem jelent persze semmit, csupán annyit, hogy már csak egy van hátra. A képrejtvények még talán sosem látott erővel bizonyítottak, a Kiremire ezúttal könnyűségével kápráztatott el, a Lista pedig egyre élvezhetőbb. Meglátjuk majd, mi jöhet még ezután.  

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Britek akkor és most

Az első kérdés ezúttal nagyjából kikövetkeztethetetlen volt. Hogy a Narnia krónikái (1950) vagy a Gyűrűk ura (1954) első kötete jelent meg előbb, azt nagyon gyanúsan csak a fantasy-irodalom rajongóinak keménymagja tudta biztosan, de azért eltalálni el lehetett. Hogy melyikből volt előbb film, azt már gyaníthatóan (sajnos?) többen sejtették volna. Kevésbé méltóságteljesen, de szintén brit vonalon mozgott a brexit metaforájaként is értelmezhető Big Benként maratont futó férfi tragédiája. Indult volna piros emeletes buszként, és talán nem kell neki segítség a célvonal átlépéséhez. 

bigben

Végzetes csapás

A panír-manír kérdésen bemelegedve futhattunk neki a képrejtvényeknek, ahol ezúttal könyvek címei szolgáltak ürügyül az eszement fotó- és betűhalmozáshoz. A maga nemében mindegyik hozta a kötelező agyzsibbadást, de azért ezúttal teljesen egyértelmű, hogy a szörnyűségek etalonja, minden képrejtvények rettenetes uralkodója, az ’A Da Vinci-kód’ megoldású irtózat vitte a prímet. A benne szereplő különleges megoldások közül talán az ’A tiéd’ és a szappanra mutató angol nyelvű nyíl kiemelhető, de az összkép miatt is mindenképp megérdemli, hogy még ükunokáinknak is meséljünk róla. Remélhetőleg úgyse figyelnek majd. Ennek árnyékában egy Wiinetwo-n vagy egy megforduló Ász lapon (Szá) már fel sem akadunk. Valami eltört. Valószínűleg az ingerküszöbünk.

da_vinci_kod

A nevem Bond, csip-csirip

Ha valaki ezután még tudott figyelni a Kapcsolatkörre, az a megoldásoknál a biztonság kedvéért még kapott egy gyomrost (érted, É Dan hadnagytól keletre), de az általános zsibbadt dermedtség miatt ezt már nem is nagyon éreztük. Mint ahogy valószínűleg Adam Sandler fáradtan mosolygó feje sem tudott most kivételesen a fantasztikus filmélményekre visszaemlékező hangos hahotát kiváltani. James Bond a valóságban ornitológus volt, a kapcsolat meg paradicsom.

edan

Döntők mindenütt

A mi kérdezzük rész azért végre felrázott kicsit, volt Cameron Diaz első filmszerepe meg egy Jones nevű fickó, aki számos házasságot kötött, mégsem házasodott meg egyszer sem. Illetve megint kitalálhattuk, hogy Szingapúr az oroszlánról kapta a nevét (ez a kérdés már biztosan volt, talán nem is egyszer). A Naprendszer szakértői és a The Expanse című sorozat rajongói pedig bizonyíthatták, hogy képben vannak a Kisbolygóövvel (Belt) kapcsolatban. A QuizNight döntő mellett pedig Budapest most már női foci BL-döntőt is rendez majd május 18-án.

Trump

A villámkör annak ellenére, hogy „csak” a felvételeken hallható (vagy a feliratokon olvasható – a szerk.) nyelveket kellett felismerni, kifejezetten nehéz volt, és elég izgalmas is. Főleg, amikor a svéd rádiósok(?) közben megszólalt maga Donald Trump, és azon kellett gondolkodni, hogy vajon addig is angolul beszéltek-e a felvételen, és különben is „It’s not gonna happen to our country!”. 3-4 pont azért talán mindenkinek kijutott innen, a 10/10 és főleg egy 13/13 (baszkkal súlyosbítva) elég szép teljesítmény (lett volna).

Süllyedő hajó

A Kiremire árnyéka régi kemény önmagának, szegény nagyon elfáradt a szezon végére. Elég nehéz volt most 5 pontért nem eltalálni, mert már ott, hogy „Egy hajó vagyok.”, gyanítom a csapatok fele rávágta, hogy Titanic. A szénnél meg már biztos volt. Jó, ha valaki véletlenül nem tudja, hogy mi volt a Titanic kapitányának neve, lehetett volna még akár Olympic is, de azért lássuk be az kicsit ijesztőbb nehézségi fokozat.

titanic

Listaolimpia

A Lista, mióta megoldásbiztossági játékká változott, elég élvezhető, még úgy is, ha valakinek fogalma nincs például az olimpiákról, mert a válaszok helyességének valószínűsége kapcsán úgy is hozzá tud szólni. Ezért ez egy igazi vitatkozós, következtetős blokká változott, ami igazán jól szokott esni. Kicsit talán rontja az élményt, hogy mindig viszonylag hosszú válaszokat kell beírni, sőt esetleg cserélgetni. Talán meg lehetne betűzni vagy ha az már a múlté, emojizni a kérdéseket, hogy könnyebb legyen rájuk hivatkozni vagy a javításnál azonosítani. 

olimpiak

Tigris és bálna

A plusz10 előtt még meglepődhettünk azon, hogy Kína az, ami nem engedélyezi a bálnavadászatot, és nem pedig a (szinte) minden másban élenjáró Norvégia, Japán vagy Izland. Erős a bálnavadászlobbi? Illetve azon is kicsit csodálkozhattunk, hogy Tiger Woods Cablinasiannek tartja magát, vagyis magyarul Kafeinázsiainak vagy ilyesmi. Ideje lenne egy jó fordításnak.

felelem

Reszketés Las Vegasban

A plusz10 gyakorlatilag csak jól tippelhető kérdésekből állt, ami minden kockázattal pontmaximalizáló álma, de azért hordoz magában némi veszélyt. Például hiába emlékeztél hibátlanul az Albán zászlóra, hogy csak fekete és piros (lányoknak vörös?) színek vannak benne, ha véletlenül van egy aranyszínű korona a sas egyik fején. Emellett hiába vagy kábé biztos benne, hogy nem is nagyon volt más híres író, aki meghallhatott 1616-ban, mint Shakespeare és Cervantes, még mindig ott van mondjuk Swift, aki persze még meg se született akkor, de az ördög nem alszik. Ezúttal azonban, aki kockáztatott valószínűleg nyert, főleg, hogy a külföldiül is helyes megoldás az utolsó kérdésre az volt, hogy ’Félelem és’, bár magyarul valóban nagyobb a közös halmaz.

Nem volt ez nehéz kvíz a szezon majdnem végére, született is bőven 50 körüli eredmény, de ne bízzuk el magunkat, mert jövő héten és főleg a döntőn még könnyen lehet, hogy kegyelemért fogunk esedezni.