A forduló, ami a hatodik sorszámot viseli a nevében

2018-11-06 18:36:51, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Rutinos elemzés az 6. Fordulóról játékosszemmel.

Szépen belecsúsztunk az évadba, lassan megszokjuk, hogy minden héten van kvíz, és a legtöbbünket már egy nagyvonalú ecsetvonásokkal megfestett képrejtvénytablóval sem lehet kihozni a sodrunkból. Az évad eleji hullámzó minőségű fordulók után stabilizálódni látszik a helyzet, és lassan talán a Lista is elveszíti még legkérlelhetetlenebb ellenségeit is.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a quizről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Carlo_Pedersoli

Szőrszálhasogatás

Már a legutóbbi forduló kapcsán is keseregtem azon, hogy az első öt kérdés már szinte zavaróan élvezhetőre szokott sikerülni, és úgy néz ki, hogy ez már örökké így lesz. A szőrszálhasogató játékosok persze megjegyezhetnék, hogy lassan annyira kellemes ez a rész, hogy szinte észre sem lehet venni. Még ha a logikai feladvány a képrejtvényeket őrző hazug és igazmondó kvízmesterekkel, jelenthetett is némi kihívást, azért az egalitárius szó jelentése, az írisz háromféle értelmezése, vagy hogy melyik két országot szokás a legtavasabbak között emlegetni igazán nem okozhatott sok fejtörést a legtöbbeknek.

orok

KapcsolatKOR

A jól megszokott, Képrejtvénynek nevezett ámokfutás után ezúttal egy intarziás Kapcsolatkörhöz volt szerencsénk. Az a helyzet, hogy nehéz olyan szót vagy kifejezést találni, amiben nem szerepel valamilyen ország három betűs kódja, így a kvízösszeállítók fantáziája gyakorlatilag bármilyen válasz felé szabadon szárnyalhatott. Ebből lett a BecsületBELi ügy és a dinoszauRUSzok. A megfejtést persze itt-ott ez a szabadság megnehezítette, mert hiába illett bele kiválóan a kapcsolatba az, hogy fESTő, ha Gerbeaud Emil egyszerűen csak cUKRász volt, bármilyen unalmas válasz is az. (Petőfi Sándor Föltámadott a tíz német című verséről pedig ne is ejtsünk szót zárójelen kívül.)

n__met

Néhányan dühbe jönnek

A Ti kérdezitek részben már akadtak a kapcsolatkörnél bonyolultabb kihívások is: miután rájöttél végre, hogy a hippotigris az biztosan vizimacska lesz, és hogy Brüsszelben nyilván van a budapesti Parlamentnek egy miniváltozata, még azzal is kellett foglalkozni, hogy vajon melyik páratlanujjú patás fedezett fel kémiai elemeket. Viszont ha ezeken sikerrel átverekedte magát a csapat, a QuizNight végre teljesítette egy régi adósságát/végleg lecsúszott a kulturálatlanság lejtőjén (amelyik jobban tetszik), és a Villámkérdés körben Bud Spencer-Terence Hill filmeket kellett felismerni. Ez pont olyan reakciókat válthatott ki a kocsmákban, mint otthon vasárnap délután, amikor felcsendülnek a tévéből a ’Különben dühbe jövünk’ főcímdalának első taktusai, és a család egyik fele azért keresi kétségbeesetten a kapcsolót, hogy csatornát váltson, a másik pedig azért, hogy felhangosítsa a tévét. Itt nem lehetett elkapcsolni.

Endre, aki a második sorszámot viseli nevében

Miután elvirágzott a pofonfa, jöhetett a második forduló, és a magyar történelem rajongói elégedetten nyugtázhatták, hogy a kiremiregondoltunk végre nekik kedvezett. 5 pontért tudni kellett (volna), hogy ki volt az első magyar király, aki járt a Szentföldön, viszont aki olyan szerencsés volt, hogy 1 pontért is tippelhetett, annak már nem volt más dolga, mint rájönni, hogy az Endre ugyanaz, mint az András.

A CIA és a KSH

A Lista ezúttal KSH helyett a hangzatos nevű CIA World Factbookra hivatkozott, és az öt legkisebb népességű UEFA tagállamot kellett sorrendbe rakni, ami megint nem volt lehetetlen (főleg úgy, hogy meg volt adva a tíz legkisebb népességű). Luxemburg persze bárkinél esélyes lehetett, de mint kiderült, az a kis ország tömve van emberrel. Valószínűleg akkora a tömeg, hogy nem is érdemes odamenni.

Ezután a szváziföldi alkotmányos berendezkedésről szóló képzés és a nagyon-nagyon kezdőknek szóló zenei ismeretterjesztés után fel kellett ismerni a banánt. És ez utóbbi nem is volt olyan könnyű.

unplugged

Avram Hershko

A plusz10-hez a Sárkány és más udvariatlan lények legyőzése után lehetett eljutni, de ott már volt minden, ami csak kell: sport (Szállj el kis madár), politika/történelem (Arab Tavasz), bulvár (bitcoinos szívás), kombinált izé (OTP) és végül a fizika (korábban a kinematika jelentését firtató kérdéssel megalázott) rajongói szállhattak ringbe a 3 pontért az első magyar Nobel-díjas kitalálásával.

nimeai_sarkany

Hétköznapi kvíznek elég jó volt ez, és ha valaki végig odafigyelt, azt is megtudhatta, hogy Kertész Imre óta volt még egy magyar Nobel-díjas. Több helyen született 50 pont feletti eredmény, de ezúttal valószínűleg nemcsak a nyertesek, hanem sokan mások is elégedettek voltak a pontszámukkal és a játékkal, bár némi üröm az örömben, hogy az egyik kérdés tényként kezelte a Holdra szállást. Reméljük, ez utóbbit nem követi jövő héten hasonló baki.