A kvízed soha nem érhet véget

2019-05-09 14:01:25, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés az Utolsó Fordulóról játékosszemmel.

Kissé szomorú, de archívumba kerül az idei utolsó forduló is, így megint furán üres lesz a jövő hétfő és sok másik is. De attól még jól telt ez az idei apokalipszis, még Joker is volt, hogy a végén mindenki büszkén nézegethesse a szokásosnál jóval magasabb pontjait. Azt meg, hogy a banán a magtalan gyümölcs, most már szeptemberig biztos nem felejti el senki!

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Végre itt a nyár!

Eljött hát az utolsó forduló. Ilyenkor mindig azzal vigasztalom magam, hogy azért van még egy döntő, és nincs is olyan messze, de, noha ez így van, június elejétől szeptember végéig nagyon hosszan kell majd időznünk a kvízmentesség poklában. Ezen persze némileg segít az a floridai vagy kajmán-szigeteki nyaralás, de ott egyelőre nem elérhető kedvenc QuizNightunk, így az elkerülhetetlenül szükséges kvízadagot kénytelenek vagyunk itthoni lebujokban mindenféle nyári különkiadásokkal és házikvízekkel pótolni.

De sosem lesz ez elég, sosem tudjuk majd fenntartani a megfelelő kvízadagot, így szépen lassan átmegyünk majd a gyász fázisain, hogy szeptember végére már úgy érezzük, talán örökre képesek lennénk lemondani a hétfői kvízről. De ha már úgyis lesz egy a jövő héten… Látod, Szimba, így válik teljessé az élet végtelen körforgása. 

utolso

Belecsapunk a kefírbe

Ebbe a közeljövőn merengő melankóliába robbant be az utolsó forduló első blokkja, ami ideiglenesen kiverte a fejünkből a nyaralást és a várható gyászt, ugyanis kifejezetten nehéz volt. Jó, nyilván a kefírben mutattak ki alkoholt, és persze, hogy az ajatollah a magasabb pozíció, nem az imám, illetve mindeki hallotta, hogy a Giro d’Italia rajtol jövőre Budapestről satöbbi, satöbbi. De valahogy mégis mintha már megint többet kellett volna itt gondolkodni, mint amennyit az évad során megszoktunk. Még nem tudom, örülni kell-e ennek vagy keseregni a késő játékostársak miatt.

zejjel

A zéjel

A képrejtvényekről a múltkori kiégés jegyében nem akartam semmit írni, de egyszerűen képtelenség megállni, hogy a Garcia őrmesteres a zéjel soha nem érhet végetről legalább egy szócskát ide ne bökjek: zseniális. Nehéz, hülyeség, idegesítő, de egyszerűen zseniális. Fájdalmasan munkás volt, de legalább nem valami idétlenkedő betű-, nyíl- és képhalmazt kellett megfejteni, hanem egy jól összerakott képet. Köszönjük! (Ok, ez nem is egy szócska volt, de legközelebb tényleg egy szót sem írok a képrejtvényekről. Ha lesz nekem még legközelebb.)

Otthonunk, Idaho

A Kapcsolat kör nem tartogatott túl sok meglepetést. Például ha valaki látta már az internetet, nem volt nehéz rájönni, hogy szálláshelyként szolgálnak a képen látható építmények, de ettől függetlenül mennyire aranyos már az a kutya és a kölyke. Ha már emlegettem a nyaralást, ennél jobb hely nem is kell, szinte egy köpésre van, Idahoban. Itt tudsz foglalni. A kapcsolat, biztos a nyárra való készülés jegyében, persze utazás volt. Talán kicsit megzavarhatott, hogy Lao Ce könyvcímének keresett szava az Út volt, ami talán túl közel van hozzá, de ezért nem nevezném ezt súlyos hibának.

hotelek

Fészek

A mi kérdezzük részben kissé galád kérdés volt a Fészek Művészklub mozaikszavának visszafejtése, mert meglepő módon elég sok nem helyes, de jónak tűnő megoldás akadt. Elég csak a színészt, az előadóművészt vagy a kézilabdázót felsorolni. Nem baj, legalább garantált volt, hogy a végén szinte mindenkinek ..,78 vagy hasonló pontja lett. 

feszek

A Yamaha logójára valószínűleg sokan emlékeztek, az ókori isteneket összekötni a Naprendszer bolygóival nyilván mindenkinek egy pillanat műve volt, de az idei utolsó első forduló utolsó kérdésére elsőre valószínűleg az indokoltnál több ’Gergely pápa’ válasz született, ami valóban nem helyes, mert nem hogy hosszabb lett az 1582. év az új naptártól, hanem egyenesen rövidebb.

John Elton

A Villámkérdéseket már többször eltemettem idénre, cserébe most bebizonyították, hogy ha azt látom a képernyőn, hogy Pityinger László, egyből rávágom, hogy Dopeman, de ha azt, hogy Akakij Akakijevics, csak üresen nézek magam elé, és halkan azt motyogom, hogy szépirodalmi műveltség. Attól tartok ezzel a kelleténél többen voltak így, és nem születtek túl magas pontszámok, pedig talán jobban illene tudni, ki az a Grosschmid Sándor Károly Henrik, mint azt, hogy ki Marky Mark. Vagy nem, és csak a magyar iskolarendszer beszél belőlem. De ha már Reginald Kenneth Dwight volt az utolsó kérdés a szétcsapásban, ezt a videós interjút nem lehet kihagyni.

Színjáték

Mondanám, hogy az eheti kiremire is beállt a sorba a könnyen megfejthetők és gyorsan elfelejtendők közé, de nem lehet elmenni amellett, hogy az elmúlt 10 forduló kapcsolatai ezt a művet adták ki kapcsolatként. Nem hiszem, hogy sokaknak ez segített a megoldásban, de tetszik ez a hosszú távú építkezés. Szúrópróbaszerű ellenőrzésem (16. forduló - mind meleg, 19. forduló - gyűrű, 22. forduló - magyar költők) nem teszi egyértelművé, hogy ez vajon szándékos volt vagy közben jutott valakinek eszébe, de így vagy úgy, szép munka!

dante

Kis földrajz

Persze, hogy Nepálból sikerült a legtöbb embernek megmásznia a Mount Everestet (sőt többen is megmászták már huszonegyszer!), de fogadjunk, hogy senkinek nem ez volt az első gondolata, sőt valószínűleg sokaknak a második sem. Még ha talán könnyű is volt, ez a kérdés is jó élmény volt. Csakúgy, mint a leghosszabb édesvízű tó a földön, már ha valaki földrajzilag művelt vagy van egy mentális fotója a világtérképről, amit ilyenkor át tud vizsgálni. A metszetes kérdésnél Nicole Kidman, macskák és a csillagjegyek metszetét kellett eltalálni, és igen, valószínűleg a világon senki nem hallott még a színésznő 2016-os Oroszlán című filmjéről, de azért a másik kettő ismeretében nem volt olyan túl nehéz a megoldás.

Banán

A plusz10 jelenti valószínűleg a legtöbbeknél a nem nullázós és a duplázós joker ideális terepét, hiszen itt akár +10 pontot is lehet szerezni egy jól eltalált sorozattal, de azért lássuk be, sokunknak kell ehhez a nem nullázás biztosítókötele. Például lehetett volna a Monte-Carlo-módszer akár Las Vegas-módszer is, még ha Neumann János idejében ez nem is volt túl valószínű. Az argonauták meg lehettek volna, ööö… bármi más is. Ha valaki mégsem a plusz10-et választotta duplázásra, akkor valószínűleg a leghangosabban a magnélküli hárompontos gyümölcsnél káromkodott, hiszen erre utaló kérdés volt már idén is. Meg hát különben is.

ban__n

Majdnem vége

Megvan tehát az alapszakasz végeredménye és ha már az év nagy részében vezettek, a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont viszi haza ezt a kupát. Őszintén gratulálok, hiszen jelvények nélkül is ők vitték el az első helyet, így biztosan megérdemelt a győzelem. Ráadásul Kecskeméten még a kvízes körökön kívül is híresek.

Hogy ki nyeri a QuizNight jubileumi 10. bajnokságát az azonban még nyitott kérdés, még ha nem is sokáig, mert jövő szombaton a döntőn az is el fog dőlni! Bár sokan visznek plusz pontokat, de az is csak egy kvíz, szóval hajrá, mindenki!

0509_toplista