A pokoli borok balekjai

2019-04-11 10:26:12, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 22. Fordulóról játékosszemmel.

Társadalmi üzenetben nem volt hiány a legutóbbi kvízben, de azért gasztronómiai anagrammákra és egy kis brassóira is jutott idő. A plusz10 ezúttal nem mindenhol kedvezett a kockáztatóknak, és a kiremire sem volt túl egyszerű, de ezen a hétfő estén is azért azt csináltuk, amihez kedvünk volt.  

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Üzenetek 

Bár a kvíz eheti fő társadalmi üzenete úgy tűnik, a legutolsó, 3 pontos kérdés az afrikai Nagy Zöld Fal volt, már a bevezető kérdések között is szerepelt egy olyan kezdeményezés, ami sokunk életének része, és bár a legkevésbé sem hibátlan, kategóriájában mindenképpen az eddigi legszéleskörűbb, legdemokratikusabb és legrugalmasabb. Erős a gyanúm, hogy a QuizNight sem lenne ugyanolyan Wikipédia nélkül, ezért nagyon rendjén való, hogy végre a háttérből kikúszott az előtérbe, és egy kérdésbe is bekerült.

A Wikipédia közreműködőinek tiszteletére alkotott szobor egyébként Lengyelországban van, és egy örmény szobrász alkotta (forrás: Wikipédia). Remélem, legközelebb lesz például olyan kérdés, hogy mit jelent a ’wiki’ szó vagy honnan származik. Van potenciál a Wikipédiáról szóló Wikipédia-szócikkekben.

boragramma

Bor, mámor, anagrammák

Az anagrammák a kevés kérdés közé tartoztak, amelyeket nem lehetett volna a Wikipédia közvetlen segítségével megválaszolni, de azért a magyar borfajták listája elég sokat segített volna. El is kelt volna ez a segítség, mert például a Cabernet Sauvignon megfejtése valamiért meglehetősen sokáig tartott. Emlékeztettek ezek az anagrammák a boldog időkre, amikor inkább fejbe lőtted volna magad, csak már ne kelljen tovább gondolkodni rajtuk, de visszatartott, hogy a pokolban is valószínűleg ez megy.

Szabók egymás közt

Ehhez képest a Kapcsolatkör kellemes felüdülést jelentett, kilenc költő volt a megoldás, és erre valószínűleg mindenki rájött már a negyedik-ötödiknél, bár valószínűleg az ősi 1 méter magas cserépedény, a Tandoor(i Dezső) jelentett némi kihívást, de végül csak felkerült az i-re a pont. Minden költő kapott egy tisztességes fotóval ellátott megoldásdiát, csak szegény Szabó Lőrincnek kellett a ripacskodó Finucci fivérek között szomorkodnia. Mivel érdemelte ezt ki?

szabok

Vicc az egész

„There are many here among us, who feel that life is but a joke” – énekelte Bob Dylan, a kvíz tizedik költője, aztán lejött a színpadról és állítólag mondott valamit a sikeres emberekről, de az is lehet, hogy utóbbit valaki más találta ki. A lényeg, hogy mindenki azt csinálta, amihez kedve volt, nem úgy, mint Margaret vagy Marie, akiknek dolgozniuk kellett, miközben a többiek sakkoztak vagy olvasgattak.

sakk

Brassói brassói

Szó volt még a mi kérdezzük részben arról is, hogy melyik magyar elnevezésében földrajzi területhez kötött ételt ismerik a saját országában, aminek a pontatlansági veszélyei túl nyilvánvalóak ahhoz, hogy kifejtsem. Az, hogy melyik sportág eseményéhez köthető az, hogy a férfiak átvágatják az ondóvezetékeiket pedig a világ egyik leggusztustalanabb first world problem kérdése. Ezúton is gratulálok mindenkinek, akinek ehhez bármilyen szinten köze van és volt!

Egy ütős ember

A Villámkérdéseknél képregényeket kellett felismerni, kicsit becsapós volt, hogy a Peanuts az nem Snoopy, meg talán a magyarok (Sanyi, a bagoly és Hé, Dodó!) nem voltak annyira ismertek, de azért nem volt ez nehéz. A Szétcsapásban viszont szerencsére már jobban elszabadultak a dolgok, One-punch man például egy ökölcsapással el tudja intézni a gonoszokat, így valószínűleg a világ egyik legmenőbb szuperhőse, ráadásul csak a móka kedvéért.

poszeidon

Diétás lista

Ezúttal kicsit nehéz volt a Kiremire, de némi szerencsével Poszeidónt azért elsőre is el lehetett találni, de némi pechhel még 1 pontért sem. A Lista közben sajnos kevésbé zavart össze sokakat, mint a múlt héten, és a diétázóknak kedvezett, akik valószínűleg fejből vágták az összes felsorolt étel kalóriatartalmát, így a sorba rakás egy pillanat műve lehetett. 

Ok, táv

Visszatért kísérteni a múltkori traktoros mondatkiegészítős kérdéstípus most szerencsére csak egy darab kérdés erejéig. Így is elég szörnyű volt a konstrukció, de ettől most tekintsünk el, mert jó célt szolgált, az egyik kvízmester részvételével zajló kórusoperát promózta. Legközelebb akármi az ok, távolról sem fogom ezt elnézni.

turchanyi

Ibériai háború

Hogy Idi Amin és Skócia viszonya mi volt valójában, azt viszonylag hosszú (5 perc) kutatómunkával sem sikerült kiderítenem, eléggé keveredik itt könyv, film és valóság. Az biztosnak tűnik, hogy érzett valami viszonzatlant Skócia iránt. Csakúgy, mint valószínűleg sokan a plusz10 iránt, például azok, akik beírták Krímet a 1808-14 közötti Félszigeti háború helyszínének, ami közepesen felületes történelmi tudással meglehetősen jó tippnek tűnt. Egyébként ezt a konfliktust Spanyolországban függetlenségi háborúnak, Portugáliában francia inváziónak, Franciaországban spanyol háborúnak, Katalóniában a franciák háborújának, Magyarországon meg franciasalátának nevezik.

Ha Krímet nem írtátok be, de mondjuk képben voltatok, hogy Camus focikapus is volt, vagy hogy mi a már emlegetett Nagy Zöld Fal, akkor lehetett azért itt pontokat szerezni. Született is néhány 50 pont körüli eredmény, de azért ennél több csapat szokott akörül teljesíteni, így valószínűleg ez most egy nehezebb kvíznek számított, a bűnbak lehet a kiremire és a plusz10 is.