Ady és Fradi

2019-01-30 14:13:00, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 12. Fordulóról játékosszemmel

Ezt a szünetet is kibírtuk valahogy, és leülhettünk hétfőn a kocsmaasztalhoz úgy, hogy végre senki nem nyomkodhatta a mobilját. Ha valaki mégis (csalási céllal) nyomkodta, akkor elvesztették a rosszul bíró elemet. A szünet nem akasztotta meg a jó szériát, és megint egy elég jó kvízen vagyunk túl, csak szegény Ady mit gondol most rólunk.   

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

frady

A 30 éves Dóri és a 154 éves Nokia

Aggyal jojózó kérdéssel kezdődött a kvízes Újév, de legalább hamar belerázódtunk tőle. A Dóriról szóló kérdés előhívta belőlünk a legmélyebb alsós matematika tudásunkat, de remélhetőleg mindenki hamar rájött, hogy ha valaki tavaly lett 30, jövőre 32 lesz.

A kvízek történetének biztosan nem most volt az első Nokiás kérdése, könnyen valószínűsíthető, hogy nem is az utolsó, ami nem is csoda egy olyan cégnél, ami többek között WC-papírok gyártásától jutott el a csúcstechnológiáig. Nokia amúgy helyes kis városnak tűnik.

Mit vesztettek el?

Elsőre elég különös ténynek látszik, hogy 9 betű is van, amivel nem kezdődik Magyarországon településnév, de belegondolva végül is igazán csak a hosszú i meglepő, például Írszentpatrik vagy Írmes igazán beleférhetett volna a falunevek kitalálóinál, ha már mondjuk Chernelházadamonyát megfelelőnek találták.

9_betu

Az anagrammagenerátor helyett, ezúttal a google translate algoritmusai dolgoztattak meg minket, amivel nem is lett volna baj, egészen a ’Elvesztették a rosszul bíró elemet’-ig, ami úgy sem nyer sokkal több értelmet, ha tudjuk, hogy ’Az ebül szerzett jószág ebül vész el’ frappáns angol translate-es fordítása ’An ill-fated item is lost’.

Frady Endre

Ady Endre halálának 100. évfordulója előtt tisztelgett az intarziás Kapcsolatkör. A megoldásokban szegény költő neve ugyan sima i-vel szerepelt, de ennek az élét sikerült szerencsére egy jól irányzott fotosoppolással elvenni. Valószínűleg Ady döbbenten szemlélné, neve hogyan válik a popkultúra részévé, és egy búskomor versben keseregne társadalmunk dekadenciáján. Ettől függetlenül kellemes Kapcsolatkör volt, a „nyolc adykutas a hal áll“ viszont kimaradt.

szadyzmus

Churchill jobbra néz

A mi kérdezzük rész jó kérdéseket hozott, lehetett síkfutás világcsúcsokat elosztogatni a távokkal, illetve azon spekulálni, hogy Churchill hogy úszta meg az alkoholtilalmat Amerikában. Amúgy ezen az amerikai látogatásán majdnem egy hónapig tartott a felépülése, miután megérkezése után egy kereszteződésben csak jobbra nézett, és valaki elütötte. Az orvosi igazolást arról, hogy (főleg étkezés közben) szükséges alkoholt inna, a gyógyulása után kapta.

Bélyegek és eurók

A Villámkérdéseknél a bélyegek felismerése, bár nem volt nehéz, azért tartogatott kihívásokat, ha máshol nem a szétcsapásnál. Miloš Ondráček amúgy egy híres cseh bélyegvésnök, ha valaki nem tudta volna, de a képen persze nem ő van, hanem Václav Havel.

havel2

A 2. Fordulóban miután sikerült (vagy nem) kikövetkeztetni, hogy az érenylakodalom az platinalakodalom, alapos gazdaságpolitikai elemzéssel rá kellett jönni, hogy az eurozónás országok közül melyik ötben a legmagasabb a minimálbér. Bár a megoldás végül talán a papírforma lett, azért lehetett mondani érveket amellett is, hogy például Görögország miért férhetne be az elsők közé.

Támad a banda

Kíváncsi lennék, akar-e emlékezni valaki arra, hogy Vácon ott volt a negyvenezres tömegben, ami várta a Maláj tigrist, Sandokant vagyis Kabir Bedit, aki egyébként a világ más részein arról is híres, hogy több, mint 60 bollywoodi fimben is szerepelt, és mellettük még egy-két hollywoodi filmre is volt ideje.

Utóbbi igaz Andy Vajnára is, akiről a metszetes kérdés szólt. Az ő nevéhez köthető filmeket kellett elhelyezni a Venn diagram megfelelő helyein. Bónuszként, ha valaki nem tudta volna, arra is fény derült, hogy Schwarzenegger mit keresett tavaly Budapesten. Az viszont majd csak novemberben fog, hogy ezúttal mit művelnek a Terminátorral.

vajna

A vatikáni válogatott

A plusz10-ben szembesülnünk kellett a szomorú ténnyel, hogy az 5 legkisebb UEFA-tagállam közül a magyar válogatott egyet tudott csak minden alkalommal legyőzni. A vereség illetve a döntetlenek persze nem az 1950-es években születtek, hanem a közelmúltban, így összeszorított foggal várhatjuk a következő San Marino elleni mérkőzést. Szerencse, hogy a Vatikánnak nincsen válogatottja, mert a svájci gárdisták vélhetően még a 3D nyomtatóval készülő sisakjaikban is kiharcolnának egy döntetlent a Szent Péter Stadionban.

Ha valaki nem tudta, és kockáztatott, akár a Kangaroo Route két végpontját vagy az utolsó Beatles koncertet is ki tudta találni, de egyébként sem volt ez egy kifejezetten nehéz kvíz. Ettől függetlenül az 50 felett teljesítő csapatok előtt azért bőven le a kalappal!

A jelvény nélküli toplistát az Anktartiszi Vakolók vezeti(k) behozhatatlannak nem tűnő 0,17 pont előnnyel a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont előtt. Sok forduló van még hátra, így még akár többek között a tizedik helyezett Lányok írjatok is ledolgozhatja 28 pontos lemaradását, hátha akkor írnak majd.