Darwin és a mókusok

2019-02-14 13:54:01, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 14. Fordulóról játékosszemmel.

T. Ur sem szeghette töretlen hétfői jókedvünket, mert szórakoztató kvíz volt ez is, bár talán egy kicsit csökkent a színvonal az utóbbi hetekhez képest. Ez betudható persze akár annak is, hogy közben készül a világ legjobb kvíze a jövő heti 10. szülinapra, ami talán a képrejtvény vihar előtti csend-szerű hiányát is megmagyarázza.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

squirrel_3388721_1280

Rutinkérdések

Két, rutinos játékosok számára kikövetkeztethető kérdéssel indult a kvíz: Az 1. kérdésnél (szinte) nyilvánvaló volt, hogy azért teszik fel, mert az érdekessége abban áll, hogy bár már 1804-ben elérte az emberiség az 1 milliárdos lélekszámot, csak a XX. században született meg a kétmilliárdodik (?) ember. A 2. kérdésnél pedig kis hiba csúszott a kérdésfeltevésbe, ugyanis a Szent-Györgyi Albert-idézetben nem szereplő elem máshogy volt ragozva, mint az abban szereplők. Persze talán sokan nem azért járunk kvízre, hogy ilyen műveltségi szempontból megkérdőjelezhető módokon szerezzünk pontokat, azért néha ez is jólesik, köszönjük.

iskola

Mókuskodás

Akinek meg ezek nem jöttek be, valószínűleg hamar túllépett a bukásain az Evetke=Mókuska kérdéssel, mert az olyan aranyos. A XIX. században valószínűleg ezt még fordítva kellett volna feltenni, mert mondjuk a Magyar Nyelv Szótára (1862) szerint az evet csak a gyermekek nyelvén mókus, bár azóta felnőttek azok a bizonyos gyerekek, utána meg mi is.

Anagrammák helyett most Hajdú Péter jutott nekünk, illetve egy váratlan húzással a kvíz leelemezte Balázs Elemért a képek közös pontjait kereső kérdéssorozatban, reméljük, nem sértődik meg. Aki nemcsak Bartha Botondot, hanem a Big Brother-villát is felismerte a BB-nél, nagyon büszke lehet magára, bár amúgy valószínűleg nem volt rá szükség.

bb

Kihívás a kapcsolatkör

A Kapcsolat kör megint tartogatott kihívásokat, csakúgy, mint a múltkor, de ezúttal a jól válaszolókat is megviselhette elsősorban az a folyamat, amíg sikerült kikövetkeztetni, hogy Ur ókori városa, hogy jön a T-betűhöz. Talán az a legboldogabb, akinek nem sikerült rájönnie. A kapcsolat megfejtése ráadásul még a helyes válaszok birtokában sem volt könnyű. Ember legyen a talpán, aki kikövetkeztette, hogy Tangonak a Nincs kettő négy nélkülből az a köze a vonal szóhoz, hogy utóbbinak az előtagja lehet esetleg T, előbbi pedig a NATO fonetikus ábécéjében a T-t jelöli. Azért valószínűleg ezúttal sem születtek hatalmas kudarcok, de ha tendenciává válik, hogy nehezedik a Kapcsolat kör, mi lesz a kellemesen lötyögős első fordulókkal?

Pizzly puzzle

Előjött a pizzly is a barlangjából, így valószínűleg sokáig tart még a tél. Egyébként igazoltan 8 ilyen Darwin-(rém)álom grizzly-jegesmedve keverék létezik a világon, és mindegyik egy konkrét nőstény jegesmedvétől származik. Cherry Garonne nevű zenekarból viszont sajnos egy sem létezik, és aki nem ismerte a Sör és fű együttest és többi italnevű társát a magyar zeneipar nem éppen túlhájpolt részeiből, itt maximum a szerencsére apellálhatott. Furcsa lenne, ha valaki a QuizNight zenész játékosai közül nem használná ki ezt a váratlanul adódó lehetőséget, és nevezné el zenekarát így, mert nem is hangzik rosszul és viszonylag széles skálán mozog a stílusra-illeszthetősége.

Airbrush

Biztos sokakat meglepett, hogy nem a #metoo volt az év szava tavaly, hanem a single use, amire az az első találat google-n, hogy ez volt az év szava tavaly, de ez ingoványos talaj, szóval gyorsan el is hagytuk a Villámkérdések kedvéért, ahol appok logóját kellett felismerni, így itt a még mindig a régi Nokia 3310-esüket használók erős hátrányban voltak. Akik viszont a szétcsapásnál előnyben, azok a vérprofi fotómegosztók, akik Airbrush appot használnak.

Clint Cola

coca_cola

A Kiremire ezúttal könnyű volt, mint a pillangó szárnya, és a Listánál is volt keresnivalója mindenkinek, aki járt már nagyobb európai városokban. Könnyen lehet, hogy Clint Eastwood valóban kitiltotta a Coca Cola termékeket a forgatásairól, de érdekes módon a Coca Cola csak a szépre emlékszik, és ebben a 2015-ös marketing anyagában inkább azok között a hírességek között sorolja fel Eastwoodot, akik az ikonikus üvegből ikonikusan fogyasztották a barna nektárt.

Tirpákok és Mózes

A párosítós részben közép-európai országok népeinek manapság elég ellentmondásosan hangzó magyar elnevezéseit kellett párosítani az országok zászlajával. Aki eddig nem tudta volna, most megtudta, hogy ha tirpáknak nevez valakit, akkor tulajdonképpen (egyébként magyarországi) szlováknak hívja.

Boz

A plusz10-ben fájdalmas nullázást okozhatott Whitney Houston, a lencsecsont vagy akár Charles Dickens is, aki egyébként azért meglepően egyértelmű választás volt XIX. század közepi angol íróra. 3 pontért bőven megérte kockáztatni. A Boz amúgy a Mózesből jön.

Jokerbuli

Ezúttal több csapat is teljesített 50 pont felett, többek között a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont is, akik így a jelvény nélküli toplistán nemcsak, hogy megelőzték az Antarktiszi Vakolókat, de majdnem 10 ponttal el is húztak előlük. Az állás az élbolyban egyébként egyelőre elég szoros, a 20. helyezett Kwater például csak 15 pontra van a top 10-től, így még bármi megtörténhet.

Jövő héten pedig hiperszupermegajoker 10. szülinapi farsangi buli lesz a kvízen. Szurkolok, hogy méltó legyen az elmúlt tíz évhez. Szóval hát… hajrá!