Gangnam fail

2019-03-28 14:21:32, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 20. Fordulóról játékosszemmel.

Elérkeztünk az utolsó ezévi kerek fordulószámhoz, amiből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, de azért csendben mondom, hogy közeledik a vége. Az Idővonal még mindig jó cucc, a Lista már megint nem, de utóbbival kapcsolatban kénytelen vagyok bűnbánatot is tartani.  

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Gangnam_Style_PSY_31logo__8037748996_

Bezzeg régen!

Az eheti kvíz csakúgy, mint a múltkor egy rutinból megoldhatónak tűnő két választási lehetőséget kínáló kérdéssel indult. Hogy 1950-ben vagy 2014-ben dolgoztak többet a németek, sokunknak egyértelműnek tűnt, más kérdés, hogy arról, hogy melyik válasz az egyértelmű, már megoszlottak a vélemények. Végül kiderült, hogy 1950-ben többet dolgoztak, #régenmindenjobbvolt. Valószínűleg kevesebb vita övezte azt, hogy Marlene Dietrich a nadrágviseléssel okozott-e botrányt 1932-ben, és nem pedig a helytelenül különírt miniszoknyával vagy nejlonharisnyával. (Egyébként nem bő egy kicsit ez az öltöny?) 

marlene

Nem látszanak az évek

Ismét megjelent a már régebben bevezetett Idővonal, ami kellemesen szórakoztató dolog, bár valószínűleg a 6. kérdés láttán a Liverpool-szurkolók ezzel nem feltétlenül értettek egyet. (Régebben volt utoljára bajnok, mint hogy megjelent a Windows 3.1, amit sok mára már tapasztalt Windows-felhasználó még csak nem is látott soha.) Az első vatikáni zsinat idővonala ölelte át a legnagyobb távolságot, és valljuk be, még kitűnő történelem érettségivel sem volt túl egyszerű elhelyezni ezt az évszázadok hosszú sorában (amúgy 1869). Könnyebb volt talán a Lehman Brothers csődje (válság!!) illetve a Tüskevár megjelenésének ideje, de megint kissé bután néztünk azon, hogy mikor született David Attenborough Kennedyhez, Martin Luther Kinghez és Anne Frankhoz képest, főleg, hogy mindkét utóbbi 1929-ben látta meg a napvilágot, bár a tiszteletes 6 hónappal előbb.

Lehman

Dráma és cselekmény

A Kapcsolatkör ezúttal talán kissé szofisztikáltabb volt, mint mostanában szokott, de azért nem jelenthetett túl nagy kihívást, ráadásul még arra az elátkozott Listára is volt benne egy kis segítő utalás a képrejtvény formájában. Az más dolog, hogy Moliére drámájáról szóló kérdést miért kellett a végletekig szűkíteni (Luis de Funésig és Harpagonig ok, de ha a címből elveszünk egy betűt, akkor a keskeny, kitaposott gyalogút nevét kapjuk?), kissé megalázó érzés volt így válaszolni rá („fuj, hülye sznob”). Utána meg a ’cselekmény’ szó volt olyan bonyolultan megfogalmazva, ahogy csak a lexikonírók tudják. Egyébként, ha jól sejtem innen jött, és lehet, hogy ha benne marad az utalás a szereplőkre, a kérdés sokkal könnyebb lett volna.

eredendo

L’OBI

A mi kérdezzük részben az OBI barkácsáruház nevének eredete végre egy olyan feleletválasztós kérdés volt ahol nem érződött, hogy az alkotói vért izzadtak a válaszlehetőségek kitalálásakor, egyik volt csak egy kicsit béna, de azt pont felmenti, hogy végül az bizonyult  helyesnek. A Felső-Bajorországi mérnökök (Oberbayerische Ingenieure) pedig olyan zseniálisan apellált a több-kevesebb némettudásra, hogy ember legyen a talpán, aki rájött miért van az odaírva, és első örömében nem azt választotta.

obi

La Matrice

Ugyan bőven lehet azzal vitatkozni, hogy a Villámkérdésekben felsorolt filmcímek mennyire valósak (a Mátrix például franciául Matrix vagy maximum La Matrice, a Hatodik érzék pedig mandarinul meglepő módon 第六感 vagyis Hatodik érzék), de ez semmit nem változtatott a kérdések élvezhetőségén, szóval alapvetően kit érdekel? Vicces is volt meg kihívás is, és ha ez megvan, nem muszáj igaznak is lennie. (Vagy ez túl posztkulturális megközelítés?)

matrix

Utáljuk kicsit a listát!

Nagy visszatérő volt a Kiremirében a szalamandra, de erre alig volt időnk koncentrálni annyira lekötött, hogy első vagy második helyre írjuk a Gangnam Style-t a legnézettebb Youtube-videók Listájában, ami valljuk be, kissé gáz volt, és sokunknak nem hozta az örömteli gondolkodás, pláne a sikerélmény ízét, de a Lista közelmúltbeli érdemei miatt én ezt megbocsátottam. Amúgy aki olvasta a múltkori cikkemet, az első helyezettet legalább sejtette. És igen, van egy olyan érzésem, hogy a múltkori cikk miatt (legalább részben) az én hibám, hogy ezúttal ez volt a feladat. Sajnálom, nem tudhattam, hogy számolnom kell a következményekkel.

gangnam

Jokeröröm

A testekről sportágra(?) következtetés viszont szerintem vicces feladat volt, és némi tudással bőven kitalálható (biciklista lába, gimnasztikus magassága stb.). Pont ilyen jól tippelhető volt a plusz10 kérdéseinek nagy része is, ami nagy boldogság volt, főleg, ha valaki ezt duplázta és választotta nem nullázónak a Joker keretein belül. A filatélia, Eminem és a három hírügynökség viszonylag könnyű vagy könnyen kitalálható volt. Az, hogy melyik nyolcvanezres stadion van kétszeres világbajnok focistáról hivatalosan elnevezve, talán már tartogatott némi kihívást a sportot csak aktívan űzőknek, de aztán 3 pontért némi művészeti tudással akár rá is lehetett jönni, hogy melyik nem Michelangelo Tini Nindzsa Teknőc az, aki alkotott bronz Dávid szobrot.

testek

Mindkét Jokert valószínűleg a legtöbben itt lőtték el, nem volt jövedelmezőbb egy nem nullázó dupla plusz10-nél. Bár ezúttal a plusz nem nullázás miatt kicsit bonyolultabb volt eldönteni, hogy mi a helyes Joker-választás, így ebben akár tévedhetek is. Az viszont biztos, hogy a nyertesek nagyjából 5-10 ponttal többet szereztek, mint egy Jokermentes kvízben, így ezúttal 60 pont feletti eredmény is született.