Köszönjük néked Rákosi elvtárs!

2018-10-16 11:21:59, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elégedett elemzés a 4. Fordulóról játékosszemmel.

A múltkori ellentmondásosabb és nehezebb forduló után, ezúttal egy sokkal egyértelműbb, élvezhetőbb kvíz került a kocsmaasztalra. Ettől függetlenül voltak fájdalmas pillanatok: az ijedősebbek már a képrejtvényeknél sikítoztak, pedig még vártak rájuk a magyar autópiac rejtelmei, ezúttal is a legutóbbi sztárvendég, a KSH passzív közreműködésével.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a quizről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Automobile_Cars_Personal_Car_Skoda_Transport_Old_3465217

KeresztAPÁk

A bevezető 5 kérdés, most már gyakorlatilag hagyományosan, ezúttal is elég jó volt. Voltak benne persze rázósabb pillanatok, de mind Egerszegi Krisztina első aranyérme, mind a BAZi nyelvlecke esetében volt esély arra, hogy eltalálod a helyes megoldást. Silvio Berlusconi gyönyörű jellemzése Barack Obamáról (és önmagáról) pedig kifejezetten élvezetes lezárása volt ennek a résznek, nyilván csak azért, hogy kellően nyitott lélekkel állj a képrejtvények elé, és így sebezhetőségedben még jobban fájjanak az értelmedet érő apró tűszúrások. Erről elég annyi, hogy aki a Keresztapa-trilógiából Soproni APA marketinget csinál, az nagyobb gazságokra is képes. És persze itt bukkant fel először az est másik sztárvendége, Vajna Tímea ezúttal kissé megdöntve és V=H + L.

berlusconi

ÍV Béla és a többiek

Ha ennyi nem lett volna elég, a Kapcsolatkörbe is jutott azért még egy képrejtvény (apókalipszis), de szerencsére ott már közös erővel el tudta nyomni a többi kérdés, ugyanis ez a rész is kifejezetten élvezetesre sikerült, bár rájönni arra, hogy az ív szónak mi köze a 4-es számhoz, azért igényelhetett némi agymunkát. Az is kiderült, hogy Magyarország vezeti a férfi labdarúgás éremtáblázatát az olimpiákon (3 arany, 1 ezüst, 1 bronz), ami valljuk meg, 2018-ból nézve kifejezetten megdöbbentő tény. A második Nagy-Britannia, ami majdnem jó válasz volt az egyik kapcsolatkörös kérdésre, és ez nem lehet véletlen.

mihail

Vajna Tímea második megjelenésére szerencsére nem is kellett sokat várni, ezúttal egy váratlan húzással a Ti kérdezitek második kérdésének válaszában bukkant fel. A kérdés @schwarzenegger, @vajnaandy és @orbanviktor közös szelfijével kapcsolatos mélyebb tudásunkat firtatta. Három melléknévvé alakult filmrendező után (Tarantinoesque), még 7 orosz férfi összes keresztnevét kellett tudni, ami ugye az arrafelé szokásos Andrej Fjodor Mihajlovics féle neveket tekintve nem kifejezetten könnyű feladat, de kis (nagy) szerencsével vehető volt ez az akadály is.

Hosszúbors és Babits

A fűszerfelismerés a Villámkérdéseknél olyan volt, mint első randin moziba menni. Ismerős ötletnek tűnik, lehet, hogy volt is már ilyen, de senki nem emlékszik már rá, hogy akkor mi történt pontosan. Azért aki 10/10-et vagy főleg 13/13-at ért el, az őszinte gratulációt érdemel. Mondjuk úgy, hogy nem szükségszerűen a legjellemzőbb képek kerültek a kivetítőre.

bors

Lássuk be, hogy a Kiremiregondoltunk ezúttal gyakorlatilag hibátlan volt. Akinek eszébe jutott, hogy Rákosi Mátyás miniszterelnök volt és ő lehetett az, aki latintanára, Babits szerint stréber volt, gond nélkül megérdemelte az öt pontot és így tovább. Ha nem lesz többet Metszet, legalább a Kiremire legyen mindig ilyen vitán felül egyértelmű!

Autós kérdés deluxe

Ha viszont véletlenül nem lesz többet Lista, valószínűleg nem sokan fognak sírva könyörögni érte. Bár továbbra is ígéretes ötlet és az évad elején jól is indult, azóta hullámhegyek nélkül stabilan tartja magát az idő rövidsége miatt szerencsére hamar elhaló céltalan vitatkozások hullámvölgyében. Bár ezúttal még 2017 tíz legtöbbször Magyarországon első alkalommal forgalomba hozott autómárkáját is megkaptuk segítségül, óriási adag szerencse nélkül a legtöbben valószínűleg képtelenek voltak akár csak 3 pontot kihozni a kérdésből, hogy vajon mi lehet ezek közül az első öt (persze a KSH adatai szerint).

aut__s_lista

Közben persze lehetett gondolkodni azon is, hogy melyik a legnagyobb sziget a Karib-tengeren, vagy hogy pontosan ki is volt az a sógor a Bánk bánban, aki feleségül vette Gertrúd királynét a férje megölése után. A Hamlet címe lehetett volna magyarul Dánk dán. (Sajnálom.)

3 pontomat egy szóért

A plusz10 előtt még néhány majmot kellett felismerni (ez volt az ApEterápia, ami valószínűleg az előző forduló egyik kérdésében szereplő apiterápiára utalt vissza, hogy miért, az nem teljesen világos), utánuk mindenki belevethette magát a lényegbe.

A plusz10 rész is hétről-hétre (többé-kevésbé) stabilan jó, most is kellemesen tudható/kitalálható kérdéseket kaptunk, amelyeknél mindenki okosan mérlegelhetett, hogy beírja-e a feltételezéseit vagy nem. Ami ezúttal kicsit vitathatóbb elem volt az az utolsó, három pontos kérdés, mert elég kevés nyelvtani kockázattal kellett találni egy olyan magyar szót, ami 7 ékezetes betűt tartalmaz, és lássuk be, ez ugyan nem volt könnyű, de némi gondolkodással azért lehetett megoldást fabrikálni a hivataloson túl is, így bezsákolva egy könnyed három pontot. De persze mindenki előtt ott volt ez a lehetőség, szóval igazságtalanságról nem beszélhetünk. Akiben nehezen magyarázható érdeklődés ébredt a magyar nyelvi szórekordok iránt, még listát is talál róla a Wikipédián.

Két hét kvízböjt

A forduló maximum pontjai ezúttal megint közelítenek az 50-hez, így valószínűsíthető, hogy átlagosan egy kicsit jobb eredmények születtek az előző két fordulóhoz képest. Segített, ha a plusz10-nél, a Kiremirénél is kijött a lépés, és a Listánál pedig sikerült minimalizálni a veszteségeket. Szóval tényleg köszönjük! Reméljük, két hét múlva a Lista az 5 legyakoribb vállalkozói tevékenységi kör lesz (ksh.hu)! Az ünnepi ebédeken pedig addig kipróbáljuk a mosogatógépben szuvidált hosszúborsot.