Magyar Elektraktor

2019-04-04 17:38:48, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 21. Fordulóról játékosszemmel.

Japán dinnye, kínai egres és orosz medve volt a menü április 1-jén. A fűszerezésről tavaszi állatok, antiférfias olaszok, képmentes képrejtvények és egy barátságos plusz10 gondoskodtak. Nem csaptak be a szokásosnál többször, de lehet, hogy ezúttal sűrűbben fogtuk a fejünket.     

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

tractor_field_farm_wheel_vehicle_agriculture_572282_pxhere.com

Beállás

Dézsavüs (és aktuális) kérdéssel indult a kvíz: az, hogy melyik országokban vezették be először 1916-ban a nyári időszámítást valamilyen formában biztosan volt már. Egyébként pont azért történt ez a háború közepén, mert a háborús erőforrásokkal akartak spórolni, és sok országban utána ki is vezették, egészen a II. világháborúig. Japánban amúgy már 1952-ben rájöttek, hogy erre nincs szükségük. Dinnyehűtőre meg persze van. 

dinnye_2

Japándinnye

A második kérdés amúgy hibás volt ugyan, de ez remélhetőleg nem vezetett félre hosszú időre sokakat. Ugyanis a képen látható készüléket valószínűleg még Japánban sem használja senki a dinnye melegítésére, csak alkalmas lehet a strandon a görögdinnye-törő játék (szuikavari) után a kávé vagy tea melegen tartására is. Kicsit csodálkozom, hogy a balatoni strandra három hűtőtáskával és egy zsák szendviccsel kivonuló magyar családoknál ez az eszköz még nem terjedt el, de ami késik nem múlik. (Forgalmazhatná a QuizNight.hu.)

Középkori villa

Kíváncsi lennék, mi volt a forrása az „olaszos antiférfias finomkodás” kifejezésnek abban a kérdésben, hogy melyik evőeszközt nem használták emiatt sokáig a középkorban. Vicces a megfogalmazás, csak azért van némi felhangja, de hát ez persze a sötét középkor. Amúgy a villa antiférfias. A villa. Komolyan, kanalat még senki nem látott? (Persze, arra szükségük volt a borleveshez.)

Aida a sörömet!

Végre sikerült megvalósítani a kép nélküli képrejtvényt a kvízen, ez nagyon messzire vezethet még. A keresztnév-beillesztős kérdéssorozat nagyon ppt-oldalkímélő megoldás, és nagyjából ugyanazt a hatást váltja ki fejbecsapás terén, mint a képrejtvények. Főleg persze a ’Take it Izidóra!’ volt húzós, de azért a ’Felek traktort akartak’ tökéletes randomsága is erősen megütött. Ez mégis mi a fene volt?

keresztnev

Sárkánytetkó

A Kapcsolatkör persze az antiférfias olaszokról szólt, és ha sikerült rájönni, hogy a „sátán itala” nem az antiférfias Aperol és még csak nem is alkoholos, akkor nehéz is volt benne hibázni. Nem úgy, mint a mi kérdezzük részben, ahol albán származású nőkkel és kínai egressel szívattuk magunkat. Utóbbinál persze teljesen egyértelmű volt, hogy a kivi a helyes válasz, de apró szépséghiba, hogy sokaknál ez valószínűleg csak utólag derült ki. Horthy kígyózó sárkány tetoválása is hasonló élményeket okozhatott (utólag):„Hát persze, tengerész!“ Egyébként érdemes megnézni a tetovált Horthyt úszósapkában fürdőzés közben, mondjuk itt.

Orosz medve

A Villámkérdések kör megint kihívásnak bizonyult, és annak ellenére élvezetes gondolkodás volt, hogy a sportesemények kabalafigurái szerintem senkit nem érdekelnek. Mire is valók ezek tulajdonképpen? Muszáj őket mindig mellékelni az eseményhez, vagy mindenki csak az azt hiszi? De legalább kiderült, hogy milyen aranyos az a rettegett orosz medve. Mondjuk, 1980 óta lehet, hogy felnőtt. 

orosz_medve

Mínusz5

Most ez semmiképp nem az én hibám volt, de sosem hallottam még ennyi kétségbeesett káromkodást a Lista kivetítőre kerülésekor. Aztán többé-kevésbé lenyugodtak a kedélyek, bár biztos volt, aki hazavitte a koncepció nemértéséből fakadó traumát. Aki sikerrel vette ezt az első akadályt, utána már laza kézzel be tudta írogatni a jó megoldásokat. Mondjuk aki nem, az is. A dolog szépsége, hogy nem is kell érteni a koncepcióját, csak válaszolni kell öt kérdésre helyesen, és meg is van az 5 pont. 

A kísérlet lényege amúgy az volt, hogy tulajdonképpen csak abban kellett sorrendet állítani, hogy melyik válaszban mennyire vagy biztos, így kicsit jobban hasonlított a plusz10-re. Felőlem mehet még!

eu_lista

Tavasz és április

Tényleg van olyan hegy, hogy Nagy-Fátra, de mire erre rájöttünk, már üzekedő zsiráfokat kellett nézegetni a párosítósnál, ahol feltűnően szomorú volt a magányos bálna és papagáj. Gusztus kérdése lehet ez a szájbahányós dolog. Valamiért sokan nevettek ennél a blokknál, nekik üzenem, hogy a sáska is röhögne, ha tudná, hogy az emberi faj egyedei szájukba veszik a másik péniszét, és még csak le se harapják.  

allatszex

San José

Ha valaki műkorcsolyában, régi rokonelnevezésekben otthon volt, a hibátlan plusz10-hez szinte már csak a Hamletet kellett több fordításban ismernie (ok, ez utóbbi talán nem olyan elterjedt tulajdonság). Hogy a gladiátorok üdvözlik a császárt halálba indulóként, az elég köztudott, az pedig, hogy ki lehetett a híres nevelőapa, akiről a világon rengeteg települést neveztek el, hát… Ki más?

A jelvény nélküli toplistát továbbra is a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont vezeti, de talán még van reménye egy-két csapatnak előzni a következő néhány fordulóban (bár nem nagyon sok, még 22 pont is elég húzós előny). 

toplista0404