Minden sperma szent

2019-02-06 11:09:46, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 13. Fordulóról játékosszemmel.

Tartalmas kvízhétköznapon vagyunk túl megint. Voltak anagrammák meg képregényfilmek, és a Lista se volt rossz, csak valamiért mindenről a Monty Python jutott eszembe, de mindig legyen ez a legnagyobb baj.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

giant_pumpkin

Hétköznapi anagrammák

Nagyon kellemesen telt az első idei kvízhétköznap, amiből egyébként még egy lesz, és utána a farsangot meg a QuizNight 10. szülinapját ünnepeljük majd (kinek melyik a fontosabb). A kérdések jók voltak, az időjárás enyhe (legalábbis Magyarországon) és megint voltak anagrammák. Bár utóbbiak szigorúan szubjektív (és most bizalmasan elárult) véleményem szerint minél ritkábban vannak, valahogy annál unalmasabbnak és laposabbnak tűnnek. Enyhe nosztalgia fogott el a múlt heti google translate-es kérdések iránt.

Lítium-citrát

Az anagrammákkal szemben a bevezető öt kérdés, szokás szerint tetszett. Az atlantai turul, a gyógyszerészek, aki kólával mérgezik a világot és a két ország, amiről utóbb kiderült, hogy hat, mind elég jó kérdések voltak. Amúgy a Dr Peppert sajnos nem dr. Pepper találta fel, a 7 Up-ot pedig egy italügynök, aki eredetileg a Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda nevet adta neki, és 1948-ig lítium-citrátot is tartalmazott, ami persze egy hangulatstabilizáló hatóanyag.

swe_den

Kihívás volt a kapcsolatkör?

A kapcsolatkör ezúttal talán nem szomorított el 100 éve halott költőket, viszont élő kvízjátékosokat annál inkább, mert voltak benne a műfajhoz képest nehéz és/vagy a kapcsolatból nehezen kikövetkeztethető kérdések, például Eötvös Lóránd, Somló Tamás, Pierrot vagy akár a Magyar Vándor. A képrejtvény viszont most betűzés szempontjából hibátlanra sikeredett, ami valószínűleg csak hiba a rendszerben, és legközelebb megint jön a X=Y+W.

Ikrek

A mi kérdezzük részbe is jó kérdések kerültek. Bár arra, hogy a vizet lehet hűteni só hozzáadásával Indiában már a IV. században rájöttek, a kvízes kocsmaasztaloknál XXI.-ben azonban valószínűleg nem mindenki. Hogy melyik színészek szerepeltek Marvel és DC filmben is, minimális tudással a témáról a kitalálható kategóriába esett, de valószínűleg öröm lehetett nézni, ahogy a képregényfilm-rajongók hirtelen felélénkülnek a kérdés hallatán, és magukhoz ragadva a tollat felsorolják mind a nyolcat. Azt viszont őszintén kétlem, hogy valaki az ír vagy katolikus ikrekről szóló kérdésnél lett ilyen lelkes, de nekem a válasz hallatán azért elhallgattathatatlanul eszembe jutott egy Monty Python jelenet: itt van. Minden sperma szent. Ehhez képest az, hogy ki lépett fel idén a Super Bowlon, igazán senkit nem érdekel, pedig az is egy egész jó bulvárkérdés volt.

katolikus_ikrek

Hámozunk

A Villámkérdések témája talán kicsit erőltetettnek hatott, mégis meglepően élvezetes volt, főleg amikor késhegyig menő vitákat folytattál arról, hogy mandarin vagy narancs van meghámozva a képen, és miután egy életre összevesztetek kiderül, hogy bármelyiket írhattátok volna. Egyébként mandarin volt, ezt senki nem veszi el tőlem. Ráadásul a döntőben végre szóba jött Matthias Willemijns óriás töke. (A Monty Python mindenhol ott van.)

mandarin

Péntek

A kiremire megoldása némi gondolkodással 3-5 pontért még az irodalmat messziről elkerülők számára is kikövetkeztethető volt, már ha valakit nem tévesztett meg az „utolsó munkanap” apokaliptikus kicsengése. A Lista már-már rutinná válik, a legnépszerűbb weboldalak felsorolása megint többé-kevésbé papírforma eredményeket hozott, így valószínűleg nem sokan vesztettek vele nagyon sok pontot.

utolso_munka

Hány érme van Liechtensteinnek és pontja a csapatoknak?

Közben néhány általános műveltségi kérdéssel hecceltek minket (sport, geológia, irodalom, történelem, nyelvtan – pont mint egy hatodikos rövid, de nehéz napja), majd rákanyarodtunk a plusz10-re, ahol azzal a látszólag könnyen megválaszolható kérdéssel, hogy melyik európai ország nem nyert olimpiai érmet nyitott utat a kvíz az újabb csapatvitáknak. Innen üzenem, hogy Liechtensteinnek tíz is van, és igen, mind téli olimpián.

Aki nem tudta, remélhetőleg üresen hagyta a Naprendszer legnagyobb méretarányos modellje kérdést, a Bayer gyógyszergyártó Versailles-i békeszerződés miatt elvesztett jogaiban érintett gyógyszereket viszont akár ki is lehetett találni.

Néhány ponttal alacsonyabb győztes pontszámok születtek, mint az előző fordulóban, de azért most is van 50 körüli csapat. Az Antarktiszi Vakolók fél pontra növelte előnyét a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont előtt a jelvény nélküli toplistán, de bőven reménykedhet még az év végi elsőség megszerzésében a Gépnarancs és a DABACS (Diszkógömböt a Blahára AkcióCsoport) is. (A Blahán amúgy pontosan hova?)