Tíz év vagány

2019-02-20 13:01:27, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 15. Fordulóról játékosszemmel.

A születésnapi (és farsangi) kvíz születésnapi pontokat és helyenként születésnapi megoldásokat hozott, de másban nem igazán különbözött egy átlagos hétfő esti játéktól. Ez persze nem baj, sőt pont azért szeretjük 10 (9,8 stb.) éve a QuizNightot, mert mindig biztosan lehet rá számítani a hét egyik legnehezebb napján.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

flower_yellow_toy_happy_birthday_happy_duck_1216152_pxhere.com

Taigetoszi design

A kvíz elején azt hittem, hogy ezúttal egy különleges szülinapi designnal örvendeztetnek meg minket, ami ugyan nagyon hasonlított egy Powerpoint-sablonra, de mégis üdítő változatosságot nyújtott az enyhe hányinger mellett. Csalódnom kellett, és azóta azon gondolkodom, hogy vajon volt-e valami köze ennek a Taigetoszhoz vagy színtiszta véletlen, hogy pont ennél a kérdésnél jelent meg ez a következőnél már kidobásra is ítélt háttér.

1.dia

Nézze meg az Mbear!

Egyébként születésnap és farsang ide vagy oda, átlagos kvíz volt a hétfői, a bevezető kérdésektől viharoktól és nullázásoktól mentes kellemes szélben lehetett elvitorlázni a plusz10 végéig. Természetesen, ahogy a múlt héten ezt váteszi erővel megjósoltam, a képrejtvények ezúttal nem maradtak el, sőt extra adagot kaptunk belőlük: az 5+1 bölcsesség mellett a Kapcsolatkörbe is jutott még a kreatív energiákból. Volt köztük értékelhető, felháborító és teljesen érthetetlen is.

keprejtvenyek

Az’ Mbear é-re akadt’ például egész jó volt, kellett rajta kicsit gondolkodni, és utána nem akartad megölni magad. A ’Nem esik Messe alma afájá tól’ viszont felmérhetetlen károkat okozott, nehéz eldönteni, hogy szomorú-e, hogy a bangkoki napsütés‘=‘nem esik messze‘ végül csak véletlenül maradt bent. Hogy az ’Átfújom a leveleket a szomszéd kertjébe mindig zöldeb’ miért feleltethető meg azzal, hogy ’A szomszéd fűje mindig zöldebb’, azt valaki valahogy magyarázza meg, ha egyáltalán lehetséges.

Eredet

Ha Álmosnak a sok képrejtvény nem lett volna elég kvízszülinapi ajándék, a kapcsolat az ő neve volt, okosan építve a QuizNight.hu mellett a személyes brandet is. Az emiatt (sokaknak) könnyebben kikövetkeztethető kapcsolat ennek ellenére egészen nehéz volt, bár azért valahol Árpád körül már illett rájönni, kiről van szó, még ha az Eredet, 7, Krúdy Gyula hármasa nem is segített olyan sokat. Az Eredet kapcsolódására amúgy több verziót is hallottam, egyrészt, hogy Álmostól ered a QuizNight, másrészt hogy Álmos része a magyar eredettörténetnek, harmadrészt hogy az Eredet című film álmokról szól. Mindhárom kissé erőltetett, de végül is megállja a helyét.

London, Ontario

Hogy ki nem Londonban született, az megint a rutinos kvízesek által nagy biztonsággal betippelhető kérdés iskolapéldája volt, csakúgy mint a múltkori első két kérdés. Sokat nem kellett gondolkodni, hogy arra juss, az lesz a trükk a kérdésben, hogy az archetipikus angol az, aki nem Londonban született. Persze arra, hogy az lesz a poén, hogy a többiek mind a kanadai Londonban születtek, már nehezebb volt rájönni, de nem is kellett.

Mindenki Samarjay Károly

hugo

Kicsit vitatható kérdés volt a Hugós, de ha valaki elég leleményes (!) volt és rájött hogy az öltönyös ügynök Hugo Weaving, akkor ki lehetett következtetni a kérdésben lévő kisebb csúsztatások ellenére. Petőfire meg, ha igaz a történet, és a Rajtamagyart írja meg a Talpramagyar helyett, lehet, hogy jelenleg annyira emlékeznénk, mint költőtársára, Samarjay Károlyra.

Koccintós

A Villámkérdéseknél koccintások alapján kellett felismerni sorozatokat és filmeket, ami témájában illett a születésnapi alkalomhoz, de játékélményként nem mondanám nagyon különlegesnek. Nyilván ez attól függ, ki mit látott, de volt néhány nehezebb és néhány elég könnyű megoldás is, összességében nem lehetett csodálkozni rajta, ha valaki szétcsapással együtt 12-13 pontot szerzett.

Pán Márton

Bár a Márton kenyere abszolút a legenda kategóriába esik, azért nem volt lehetetlen rájönni, hogy bármekkora hülyeségnek hangzik, a Kiremire megoldása a MarciPán. Azt mindenki döntse el maga, hogy ez is szülinapi megoldásnak számít-e, hiszen a QuizNight bizonyos értelemben Szentendréről indult, ahol történetesen van egy Marcipán Múzeum.

A Listának viszont szinte biztosan nem volt semmi köze hozzá, és mióta magunk mögött hagytuk a KSH-s adatokat, teljesen élvezhető ez a kérdéstípus is. Most a világnyelveket kellett sorrendbe rakni, ami kis szerencsével a legtöbbeknek valószínűleg 4-5 pontot is hozott (vagy 8-10-et, ha volt egyáltalán olyan csapat, aki Jokerrel ezt duplázta).

osztrak

Hogy az autós kérdés se maradjon el, fel kellett ismerni az osztrák zászlót, bár én enyhe túlzásnak érzem, hogy az nincs a Forma-1-ben, de tudom, hogy ez csak kötözködés. A párosítósban költőket kellett összekötni a hozzájuk kapcsolódó izékkel, ami kis gondolkodással könnyedén vehető akadály volt, ha valaki képben van az iskolai irodalomanyaggal.

A nullázás király

Az iskolai anyag viszont már valószínűleg nem volt elég a plusz10-re, mert ott Tandori Dezső Koppar küldüs című művére való utalásokat kellett felismerni. A kérdés szomorú aktualitása valószínűleg sokaknak csak a megoldásoknál derült ki. Ennek ellenére, mivel ezúttal végre a gyávák is tippelhettek, valószínűleg sok próbálkozás született, mint ahogy a többi plusz10-es kérdésre is. Nyilván ez ízlés kérdése is, de szerintem egy kicsit levont a kvíz élvezeti értékéből, hogy sem a Lista sem a plusz10 nem nulláztak, és így valahogy különös hiányérzetet hagytak maguk után (és sok pontot). Szerencsére jövő héten újra sokkal könnyebben megszivathatjuk magunkat.

Boldog szülinapot!

A szülinap és a Joker együttes jótékony hatásának köszönhetően ezúttal 60 feletti pontszámok is születtek, és még ha nem is ez volt a jellemző, átlagosan valószínűleg mindenki kb. 8-10 ponttal többet szerzett, mint szokott. A jelvény nélküli toplistát múlt héten szerzett előnyét tovább növelve továbbra is a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont vezeti az Antarktiszi Vakolók és a Gépnarancs előtt.

Még nem telt el a 8 nap türelmi idő, szóval semmiképp nem késő: Boldog születésnapot, QuizNight! Lassan kezdődik a nehéz tinédzserkor, de mi akkor is ott leszünk.